Menu
schulungen

5 tips om je presentatie te rocken

De meeste van ons hebben iedere week wel met een vorm van presentatie te maken. Denk aan een sollicitatiegesprek, presentatie voor collega’s, een productpitch en ga zo maar door. Volgens Microsoft worden er gemiddeld per dag 35 miljoen Powerpoint-presentaties gegeven van gemiddeld 20 minuten, die ervoor zorgen dat er 250 miljoen euro dagelijks wordt verspild vanwege de slechte kwaliteit ervan. Uiteraard is niet elke presentatie het waard om voor te bereiden als een TED-talk. Toch zijn er een aantal snelle tips die je kunt gebruiken om het geheel een stuk aantrekkelijker te maken voor je publiek.

1. Verhaallijn eerst!
Veel mensen beginnen met het maken van slides en schrijven daarna pas hun verhaal. De bekende presentatie-expert Nancy Duarte deed onderzoek naar vele duizenden presentaties. Zij concludeerde dat een succesvolle presentatie nooit is gemaakt door niet eerst te beginnen met het uitwerken van het verhaal zelf.
Net als veel TED-talks, gebruikt ze de oeroude maar nog steeds zeer relevante, ‘Three-act structure’ om het verhaal op te bouwen en te structureren. Pas als je weet wat je wil zeggen en ook echt het idee hebt dat je met jouw verhaal niet de tijd verdoet van je publiek, kun je (eventueel) beginnen met het maken van slides.

2. 10 – 20 – 30 – regel
Op een gemiddelde slide staan volgens onderzoek 40 woorden en deze wordt daardoor eerder een afleidend document, dan een ondersteunend gereedschap. Een goede presentatie kan geen slecht verhaal maskeren, maar een slechte presentatie kan een slecht verhaal wel erger maken. Global TED Curator gaf ook al in zijn invloedrijke artikel ‘How to give a killer presentation’ aan, dat vrijwel alle goede TED-sprekers geen slides gebruiken en dat de meeste verhalen ook helemaal geen slides nodig hebben. Wil je toch slides gebruiken hanteer dan de 10-20-30-regel. Maximaal 10 slides die niet langer duren dan 20 minuten met een lettertype dat niet kleiner is dan 30 pixels.

3. Beeld boven tekst.
Data onderzoek heeft uitgewezen dat een beeld na 3 dagen nog 65% is bijgebleven en tekst 10%. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat een mens onmogelijk naar je verhaal kan luisteren en tegelijkertijd tekst op slides kan verwerken. Bij TEDx wordt daarom ook altijd het advies gegeven om slides te gebruiken met enkel beelden. Gebruik relevante beelden of animaties die je verhaal kracht bij zetten. Website zoals Pexels en Unsplash geven je toegang tot gratis hoge resolutie foto’s. Zorg er wel voor dat je de afbeeldingen niet verkeerd vergroot zonder witte randen aan de zijkanten.

4. Tekst tips
Mocht je er toch voor kiezen om tekst te gebruiken op je slides gebruik dan maximaal 6 woorden in een slide en test het door middel van de ‘Glance Test’. Je zet een timer en timed of mensen het binnen 3 seconden kunnen begrijpen. Als dit zo is dan is de tekst bruikbaar voor presentaties. Gebruik altijd een goed leesbare tekst, in een kleur, die ook voor de mensen achterin de zaal leesbaar blijft.

5. Fancy visual
De meeste overgangseffecten tussen slides zijn echt tenenkrommend. Net als (geluids)effecten die worden gebruikt om elementen op slides binnen te ‘vliegen’, zorgen ze echt voor een grote afbraak aan de professionaliteit van je slides. Laat ze er dus uit! Het publiek verrassen? Gebruik dan een ingebouwd gratis template van Powerpoint of download er een op een van de vele gratis websites. Geen zin om een template te gebruiken en het voor de luisteraars toch een stuk fijner voor de ogen te maken? Gebruik dan witte tekst en een zwarte achtergrond.

Wil je de meest hilarisch slechte presentaties zien? Kijk dan de TED-talk over ‘death by Powerpoint’.

Wist je dat etopia jou kan helpen bij het maken van een killer presentatie? Door middel van beeld, animatie en infographic zorgen wij dat je een onwisbare indruk achterlaat bij de tegenpartij. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.